امروز: جمعه 11 آبان 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

بررسی عوامل مؤثر بر كاهش میزان رضایت شغلی كاركنان بانك صادرات ایران

بررسی عوامل مؤثر بر كاهش میزان رضایت شغلی كاركنان بانك صادرات ایراندسته: مدیریت
بازدید: 24 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 23 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 33

1 مقدمه در ابتدا رضایت شغلی را تعریف می‌كنیم كه عبارتست از واكنش‌های عاطفی یا احساسی خود نسبت به جنبه‌های مختلف شغل این تعریف بدان معناست كه در مورد رضایت شغلی یك مفهوم واحد وجود ندارد، یك فرد می‌تواند از یك جنبة شغل، نسبتاً راضی باشد و از یك یا چند جنبة دیگر ناراضی باشد

قیمت فایل فقط 2,900 تومان

خرید

بررسی عوامل مؤثر بر كاهش میزان رضایت شغلی كاركنان بانك صادرات ایران

-1 مقدمه

در ابتدا رضایت شغلی را تعریف می‌كنیم كه عبارتست از واكنش‌های عاطفی یا احساسی خود نسبت به جنبه‌های مختلف شغل.

این تعریف بدان معناست كه در مورد رضایت شغلی یك مفهوم واحد وجود ندارد، یك فرد می‌تواند از یك جنبة شغل، نسبتاً راضی باشد و از یك یا چند جنبة دیگر ناراضی باشد. 

2-1 كلید واژه

تعریف دیگر از رضایت شغلی این است: مقصود از رضایت شغلی نگرش كلی فرد دربارة كارش است، كسی كه رضایت شغلین او در سطحی بالاست نسبت به شغل یا كار خود نگرش مثبت دارد كسی كه از كار خود راضی نیست (رضایت شغلی ندارد) نگرش منفی نسبت به شغل خود دارد. هنگامی كه دربارة نگرش كاركنان بحث می‌شود غالباً مقصود چیزی جز رضایت شغلی آنان نیست. در واقع در این زمینه معمولاً این دو «رضایت شغلی» و «نگرش» را بجای یكدیگر بكار می‌برند.

عوامل تعیین كننده رضایت شغلی عبارتند از: معارضه یا گیرایی كار، سیستم پاداش بر اساس عدل و مساوات، شرایط كاری كه فرد را حمایت كنند، ارضای نیازهای مادی و معنوی، كسب ارزش و تفاوت. تفاوت بدین معنا كه آنچه یك فرد انتظار دارد از شغل خود دریافت كند، از قبیل درآمد مناسب، فرصت‌های ارتقاء و پیشرفت و آنچه كه بطور واقعی دریافت كرده است می‌باشد.

آنچه كه در بالا ذكر شده معنی و مفهوم نسبتاً جامعی از رضایت شغلی كاركنان شاغل در سازمان می‌باشد همچنین عوامل موثر بر میزان رضایت شغلی ذكر شده است.

3-1 بیان مسئله تحقیق

آنچه كه در پیش رو خواهد آمد تحقیق و بررسی نسبتاً مختصری از بخش كوچكی از كاركنان بانك صادرات ایران در خصوص عوامل موثر بر میزان كاهش رضایت شغلی كاركنان بانك صادرات (حوزه 6 منطقه غرب تهران) می‌باشد، امید است توانسته باشیم گام كوچكی در جهت شروع انجام یك كار عملی مختصر برداشته باشیم.

پیشگفتار : preface

مطالبی كه در صفحات آینده خواهد آمد نتیجه تلاش مشتركی است در بررسی عوامل موثر بر كاهش رضایت شغلی كاركنان بانك صادرات ایران (حوزه 6 منطقه غرب تهران). در این تحقیق كوشیده‌ام تا با تهیه نمونه آماری و استخراج نتایج آن و تعمیم آن به كل كاركنان بانك صادرات و نیز استفاده از صحبت‌های افراد شاغل از طریق ارتباطات افقی سازمان غیر رسمی عوامل موثر بر كاهش رضایت شغلی شامل پارامترهای مادی و معنوی از قبیل اعطاء وامهای مختلف، تسهیلات گوناگون، آموزش ضمن خدمت و ارتقاء شغلی را بررسی نمائیم و اثرات متغیرهای ذكر شده را پس از بررسی بسنجیم. كوشش شده است كه گفته‌ها و داده‌ها بر اساس مستندات و آمارهای نسبتاً دقیق باشد تا از اصل مطلب دور نشویم و نتیجه گیری نهائی واجد استانداردهای لازم باشد.

فصل دوم

مرور ادبیات و پیشینه تحقیق

-       مرور و ارائه چكیده 3 تحقیق مرتبط با موضوع

-       اصل تحقیق


2-1) اهمیت پیشینه یا تاریخچة تحقیق

هدف ما از پیگیری و جستجوی پیشینة تحقیقهای دیگر مرتبط با این تحقیق در حقیقت جلوگیری از دوباره كاری و سپس استفاده از تجربیات گذشته در جهت انجام عمل صحیح و همچنین نوآوری احتمالی می‌باشد و در این راه باید سه گام مهم برداریم:

الف – شناسائی

ب – مطالعه نقادانه

ج – تهیه گزارش و تحقیق

بررسی پیشینه تحقیق معمولاً نقدی از دانش موجود درباره موضوع مورد پژوهش است.

2-1) چكیده تحقیق اول

در تحقیقی كه در یكی از بانكهای دولتی (بانك ملت) انجام شده است تأثیر یك سری از عوامل مؤثر بر رضایت شغلی را مورد بررسی قرار داده و نتایج حاصل از این تحقیق به شرح زیر است.

1- نوع استخدام (رسمی و قرار دادی) بعنوان متغیر مستقل و رضایت شغلی بعنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. تحلیل و واریانس داده‌ها نشان می‌دهد كه بین دو گروه رسمی و قرار دادی از نظر میزان رضایت شغلی تفاوت معناداری وجود دارد و بطور كلی میانگین رضایت شغلی كاركنان رسمی از كاركنان غیر رسمی بیشتر است.

2-3) چكیده تحقیق دوم

در تحقیقی كه توسط یكی از كارمندان كتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با مدرك كارشناسی ارشد صورت گرفته است.

عوامل موثر بر میزان رضایت شغلی كاركنان با توجه به متغیرهای مستقلی مانند امنیت شغلی و نحوه مدیریت افراد ملفوق بررسی گردید، و نتایج زیر اخذ گردیده است.

1-            امنیت شغلی كه بعنوان یك متغیر مستقل و رضایت شغلی بعنوان یك متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد كه ضریب همبستگی بین آنها مثبت، مستقیم و معنی دار است بعبارتی كسانیكه احساس امنیت شغلی بیشتری اظهار میدارند. همزمان احساس رضایت شغلی بیشتری ابراز می‌دارند.

2-            یافته‌های تحقیق فوق نشان می‌دهد كه كارمندانی كه شیوه مدیریت را پدرانه درك می‌نمایند رضایت شغلی بیشتری دارند و میان مدیریت خود كامه و رضایت شغلی رابطه معكوس و همبستگی منفی وجود دارد.

2-4) چكیده تحقیق سوم

در تحقیقی به منظور مقایسه رضایت شغلی، تعهد سازمانی و همبستگی آنها با منحنی از ویژگیهای فردی در بانك صادرات منطقه شرق تهران نتایجی بدست آمده بشرح زیر است.

در این پژوهش به دو ضرورت اصلی عامل انسانی كه امروزه از جمله مسائل اصلی مورد توجه صاحب نظران علوم رفتاری و مدیریت منابع انسانی به شمار می‌رود یعنی رضایت شغلی و تعهد سازمانی كه بعنوان نگرشهای شغلی مطرح هستند پرداخته می‌شود. این متغیرها در سطح كارمندان حوزه ستادی منطقه شرق تهران صورت گرفته است.

سؤال اصلی این بوده است كه: آیا تفاوت معناداری بین رضایت شغلی و تعهد سازمانی افراد تحت سرپرستی وجود دارد؟

همچنین آیا تفاوت معناداری میان مؤلفه‌های رضایت شغلی و تعهد سازمانی افراد تحت سرپرستی وجود دارد؟

نتایج نشان داد كه در كل نمونه تحت سرپرستی (كاركنان ستادی) ازنظر مقایسه میانگین رضایت شغلی و تعهد سازمانی كاركنان در سطح بالاتری بودند.

همچنین برای بررسی رابطه بین متغیرهای تحقیق با استفاده از آزمون تحلیل واریانس نتایج زیر بدست آمد:

1-            بین تعهد سازمانی در نمونه تحت سرپرستی تفاوت معناداری وجود نداشت.

2-            بین خرده مقیاسهای تعهد سازمانی در نمونه‌های تحت سرپرستی تفاوت معناداری مشاهده نشد.

3-            بین رضایت شغلی و تعهد سازمانی در نمونه‌های تحت سرپرستی ارتباط معناداری وجود دارد.

تحقیق اصلی مربوط به خودمان

بانك صادرات ایران كه در شهریور ماه سال 1313 با حضور عده‌ای از افراد تحصیل كرده در كوچة مرغیها واقع در سبزه میدان بازار تهران افتتاح گردید. با اتكا به یك سری اصول و منشور اخلاقی شروع به فعالیت نمود و بواسطه پایبندی به اصول و شعارها و جلب رضایت مشتریان خود به تدریج رو به گسترش و توسعه نهاد و از طریق افزایش شعبه دراقطی نقاط كشور و به موازات آن افزایش نیروی انسانی به گسترده ترین شبكة بانكی كشور تبدیل شد. این بانك كه اصالتاً از ابتدا خصوصی بود و افكار متناسب با بخش خصوصی به سازمان حكمفرما بود، با ارائه سهام خود به كاركنانش در قبل از انقلاب باعث افزایش و بهبود عملكرد كاركنان و ایجاد حس غرور و تعصب در میان كاركنان خود گردید، پرداخت‌های به موقع و مناسب، ارتقاء برمبنای شایستگی  و تناسب درآمد و مخارج قبل از پیروزی انقلاب باعث شده بود كه سازمان بسیار پویا باشد. و در عین بزرگی از نظر سایز سازمان و داشتن شعبه در اقصی نقاط كشور كمترین كشمكش و نارضایتی را در خود شاهد بود.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی این شبكه عظیم با تاثیر گرفتن از نتایج و آثار انقلاب خود دچار دگرگونی شد و مهمترین تحول ایجاد شده در آن، تغییر شكل از یك سازمان خصوصی به یك سازمان دولتی شد. همچون بسیاری از صنایع و بانكهای دیگر، این بانك هم تحت پوشش دولت قرار گرفت و جزء 7 بانك دولتی آن روز ایران شد.

ورود به این وادی و از بین رفتن سهام بانك و نزول شدید آن بواسطة انقلاب باعث بروز چالش میان كاركنان بانك شده و از آن به بعد افراد از آن حس ناسیونالیستی خود و تعصب شدید نسبت به بانك كمی فاصله گرفتند.

اندكی پس از فروكش كردن تب انقلاب بانك صادران همچون بانكهای دیگر به فعالیت خود ادامه داد و با بازنشسته شدن اجباری تعداد زیادی از كاركنان و نبود استخدام در آن برهه از زمان بانك از نظر نیروی انسانی دچار خلاء بزرگی شد و با كاهش نیروی انسانی رو به رو گردید. این امر از سال 57 تا 62 یعنی به مدت 5 سال طول كشید و این مسئلة به معنای آن بود كه افرادی كه سالهای سال در شغل خود، انجام وظیفه می‌كردند امكان ارتقاء نمی‌یافتند بعبارتی در جا می‌زدند. در آن سالها تحصیلات پرسنل با درصدی بالای 95 درصد بیشتر از دیپلم نبود و افراد دارای مدرك لیسانس و بالاتر انگشت شمار بودند. منتها سطح تحصیلات در آن سالها از فاكتورهای مهم ارتقاء شغلی محسوب نمی‌شد و احراز پست‌های سازمان توسط افراد تقریبا در یك میدان رقابتی پایاپای پیش می‌رفت. از سال 62 به بعد با استخدام نیروهای جدید خون تازه‌ای به پیكرة بانك ترزیق شد و نیروهای وارد شده و قدیمی با انرژی و انگیزه قوی تری فعالیت‌ها را ادامه دادند. در سالهای جنگ و پس از پایان یافتن جنگ  افرادی بواسطة حضور در جبهه‌های جنگ توانسته پستهای مهم و كلیدی را در قسمتهای مهم بانك تصرف نمایند. این افراد اگر افرادی متعهد و وطن دوست بودند بعضاً از تخصص كافی جهت ادارة امور بانك برخوردار نبودند و این چنین بود كه افراد تحصیلات اولیه را تا دیپلم طی نموده و به بالاترین كرسی‌های مدیریتی بانك تكیه زدند و حكمرانی كردند. این موضوع یكی از هسته‌های اصلی تعارض و تضاد و بدبینی در بین كاركنان شبكة بانك بود و از آن به بعد بود كه اعطاء مشاغل و پست‌های سازمان از حالت سیستماتیك و شایسته سالاری فاصله گرفت.

این مطلب را به پایان برده و بحث را از جنبه دیگر ادامه می‌دهیم. از قدیم كه بانكها به شكل كنونی شكل گرفته بودند و ریشه زده‌اند و ادامه مسیر داده‌اند بواسطه اینكه اصالتاً مؤسسة مالی هستند و مستقیما با پول سر و كار دارند جهت تأمین نیازهای مادی كاركنان بانك و ایضاً بانك صادرات اقدام به پرداخت و اعطاء یك سری از پاداش‌ها، وامها و امكان رفاهی مختلف به پرسنل خود می‌كنند.

مثلا در یك مفهوم كلی و از نظر عموم مردم جامعه كارمندان بانك از نظر مسكن مشكلی نداشته و تقریبا همگی بواسطه اعطا وام مسكن صاحب خانه هستند و این یعنی كارمندان یكی از دغدغه‌های اصلی عموم مردم از جمله اجاره نشینی و مشكلات مسكن را ندارند. گو اینكه از جنبه دیگر قضیه همچنین اكثر مردم نسبت به كارمندان بانك با نگرش خوش بینانه و مثبت نگاه می‌كنند و آنها را مورد پذیرش قرار می‌دهند و دیدگاه خوبی نسبت به اكثریت آنها دارند. پس از مسكن پرداخت حقوق به موقع در بانكها و نیز بانك صادرات كه در رأس زمان خود پرداخت می‌شود حتی در زمان بحرانهای شدید مالی و اقتصادی و این در حالی است كه در سالهای گذشته و حتی حال كاركنان كارخانجات مختلف مدتهای زیادی در حدود 6 ماه حتی حقوق خود را هم دریافت نمی‌كنند. همچنین وامهای مختلف مانند وام ضروری، وام تعمیرات كه جزء پاداش‌ها و مزایا هستند، بن‌های نقدی و غیر نقدی، مهمانسرا در شهرهای سیاحتی و زیارتی و ... همه این پرداخت‌ها برای كاركنان جدید الاستخدام تا ده سال سابقه كار مطلوب و مورد پذیرش و نیز ایجاد انگیزه می‌كند و جزء موارد انگیزشی بحساب می‌آید. اما كارمند پس از ده سال كه تعداد زیادی از نیازهای مادی و امنیت شغلی و نیازهای فیزیولوژیكی خود را تأمین یافته می‌بیند، اندك اندك به فكر ارتقاء پست و مقام می‌افتد و سطح جدیدی از انتظارات در آنها بروز كرده خود را نشان می‌دهند. بانك صادرات علیرغم قدمت زیاد خود و پیشینة مثبتی كه دارد در درون سازمان دارای مشكلات ساختاری و سیستمی بزرگی است كه تا كنون هیچ یك از متصدیان و مدیران ارشد حتی قدمی در جهت رفع این عارضه برنداشته‌اند و یا اگر اقدامی كرده‌اند غیر محسوس و ناپیداست از مهمترین این معضلات نبود یك دستورالعمل و یك قانون محكم، واحد و قابل شناسایی جهت اعطاء پستها و مشاغل بالاتر است و به این روشی است كه هر یك از مدیران و مسئولین بطور سلیقه‌ای عمل می‌كنند و این مطلب خود باعث نارضایتی جمع كثیری از كاركنان است.

یكی دیگر از ویژگیهای مثبت بانك صادرات وجود یك اداره مهم و ارزشمند بنام ادارة آموزش است كه با ارائه خدمات و محصولات مهم فرهنگی سعی نموده است كارمندان را به فضای درسی و آكادمیك نزدیك نموده و از طریق آموزشهای ضمن خدمت نسبت به ارتقاء علمی آنان و افزایش كیفیت  عملكرد آنها اقدام نماید. لیكن بعلت عدم تاثیر قطعی در احراز پست‌ها و ارتقاء كارمندان بسیاری از همكاران بانكی از این كلاسها شانه خالی كرده وروی خوشی به آنها نشان نمی‌دهند، بعنوان بارزترین ناهماهنگی می‌توان به این نكته اشاره كرد كه كارمندان را كه در حال مرخصی بازنشستگی بوده‌اند به ادامه آموزش جهت فراگیری بعضی از دروس دعوت كرده‌اند.

در اواخر دهة 60 و آغاز دهة 70 ورود افراد تحصیل كرده و جذب افرادی كه از دانشگاههای كشور همچون دانشگاه آزاد سراسری و پیام نور مدرك گرفته به سازمانها و از جمله بانكها رو به فزونی گذاشت، بانك مركزی دارای دانشگاه مرتبط و بزرگی بنام مؤسسة عالی بانكداری كه دارای سطح علمی مطلوب است و تعداد زیادی از كارمندان همة بانكها از جمله بانك صادرات در آن مؤسسه مشغول تحصیل هستند و همین افراد پس از فارغ التحصیل شدن جذب بانكها می‌شدند. از پایان دهة 70 وشروع دهة 80 با افزایش روز افزون افراد لیسانس و بالاتر مدیران تصمیم گرفتند، به هر نحوی كلیة افراد لیسانس با سابقه خدمتی 10 سال به بالاتر را ارتقاء شغلی دهند و از آن تاریخ به بعد بود كه یك چالش عظیم میان همكاران بانك صادرات ایجاد شد و نارضایتی خود  را به بالاترین شكل نشان داد. انجام این كار بقدری با عجله انجام شد كه فردی با سابقة 10 سال رئیس شعبه فردی می‌شود  كه چندین سال از نظر سن و سال و سابقه از او مسن‌تر بود و چند سال سابقة بانكی بیشتر نداشت و هضم این مسئلة برای كارمندان قدیمی بسیار دشوار بود.

و از اینجا بود كه پرداخت هر نوع پاداش مادی نتوانست خلاء ناشی از شكاف موجود میان دیپلم و لیسانس را از بین ببرد و شیب تند و خطرناك انحراف از مسیر توسط مدیران باعث افت شدید انگیزه كاركنان شده و در میان آنها كشمكش فراوانی را ایجاد نمود.

كوشیده‌ایم تا با بیان مختصری از شرح وقایع گذشته و حال زمینة طرح مسئله را فراهم نموده و بحث اصلی را با ارائه یك جامعة آماری بصورتی علمی‌تر پیش رویم و معلول‌ها را از طریق علت‌ها شناسایی كنیم.

ما با طرح یك پرسشنامه كه شامل یك مقدمه و 10 سوال می‌شود با توضیح كامل در زمینه تحقیق مورد نظر از همكاران خواستیم در مورد جنبه‌های مختلف نظر خود ارائه نمایند تا ما بتوانیم با استناد به نظرات و تحقیق انها نتیجه را اخذ نموده و به كل سازمان تعمیم دهیم. در این تحقیق متغیر مهمی وجود دارد كه عبارت است از ارتباطاتی كه در درون گروه بزرگ همكاران بانك صادرات بصورت سازمان غیر رسمی و یكی از ابزارهای اصلی است كه اعضاء و كارمندان بدون وسیله میزان استیصال و نوع احساسات خود را در مورد رضایت با نارضایتی از كار ابراز می‌دارند. هر كدام از سوالات مطرح‌اند. دارای ویژگی‌ خاصی هستند اما ویژگی اصلی آنها استاندارد بودن سوالات در حد مطلوب و جهت ندادن به پاسخ دهندگان در مورد نتیجه گیری می‌باشد. یك نسخه از مقدمه و اصل سوالات بعنوان ضمائم در انتهای این تحقیق گنجانده شده است. 

جهت دریافت فایل بررسی عوامل مؤثر بر كاهش میزان رضایت شغلی كاركنان بانك صادرات ایرانلطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 2,900 تومان

خرید

برچسب ها : بررسی عوامل مؤثر بر كاهش میزان رضایت شغلی كاركنان بانك صادرات ایران , كاركنان بانك صادرات ایران , مدیریت , دانلود بررسی عوامل مؤثر بر كاهش میزان رضایت شغلی كاركنان بانك صادرات ایران , كاهش میزان رضایت شغلی , , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , پایان نامه , دانلود پروژه

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر