امروز: پنجشنبه 6 دی 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

طرح توجیهی گاوداری شیری 30 راسی

طرح توجیهی گاوداری شیری 30 راسیدسته: کارآفرینی
بازدید: 22 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 63 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 31

طرح توجیهی گاوداری شیری 30 راسی در 31 صفحه ور دقابل ویرایش

قیمت فایل فقط 3,000 تومان

خرید

طرح توجیهی گاوداری شیری 30 راسی در 31 صفحه ورد قابل ویرایش



كلیات پرورش گاو

تاریخچه

       بشر اولیه كه سالیان درازی را بصورت بدوی از میوه درختان و شكار حیوانات امرار معاش مینمود رفته رفته در صدد برآمد برای مواقعی كه دسترسی به شكار نداشت حیواناتی را كه مفید تر و مطیع تر تشخیص داده بود بتدریج رام و اهلی سازد . كم كم در اثر تماس مداومی كه بدین طریق با گاو ،بز و میش كوهی حاصل كرد علاوه بر فوائد گوشت از مزایای شیر هم برخوردار شد و پس از قرون متمادی هنگامیكه شهرنشین شد در گوشه خانه و كاشانه ای كه برای خود میساخت جای مخصوصی هم برای نگاهداری گاو ترتیب داد . بعقیده مارشاك اهلی كردن حیوانات 8 هزار سال قبل از میلاد مسیح ابتدا در خاورمیانه انجام شده است .

      پرورش گاو در اعصار جدیدتر چنانچه از روی نقوش و كتب یونانی ،مصری و چینی و ایرانی مشهود میباشد از اهمیت ویژه ای برخوردار شده بود چنانچه در قرون وسطی و دوره رنسانس در كشورهای اروپائی بعلت پیشرفت علم از یكطرف و استعداد زمین و شرایط مساعد جوی مراحل اول اصلاح نژاد گاوها متداول شده و تكثیر یافت ولی چون سیل بنیان كن بیماریها بخصوص طاعون گاوی كه همواره از كشورهای آفریقائی یا مركز آسیا سرچشمه میگرفت تلفات و خسارات زیادی به گاوداریهای اروپائی وارد میكرد لذا دانشمندان درصدد برآمدند مانند مسائل پزشكی برای جلوگیری از بیماریهای دام نیز دانشكده هائی تاسیس كنند . از اینرو فرانسویان در 210سال قبل اولین دانشكده را در لیون افتتاح كرده و كم كم دانشجویانی از سایر كشورها باین دانشكده اعزام شده و در مراجعت به تاسیس دانشكده های دامپزشكی متعدد در كشورهای خود همت گماشتند .

نژادهای معروف گاو :

    اهمیت پرورش نژادهای ممتاز گاو از نظر افزایش شیر و گوشت از دیرزمانی مورد توجه بشر قرار داشته است . تا آنجا كه در تواریخ منقول است بعد از میلاد مسیح ایتالیائیها ضمن تبادل تجارت با چین و رونق كشتیرانی تعدادی گاو گوشتی عظیم الجثه از چین وارد كرده و در ایتالیا بنام ChIANINA پرورش داده اند . در اثر جنگهای صلیبی نیز نقل و انتقالات دیگری بین كشورهای داخلی اروپائی بعمل آمده است . پس از كشف امریكا و استرالیا صادرات گاو از اروپا از یكطرف و از هندوستان و افریقا از طرف دیگر در آمریكا و استرالیا توسعه یافته و مطالعات دانشمندان در باره نژادهای گوشتی و شیری و آمیخته گری آنها وارد مراحل نوینی گردید.

شرایط تاسیس گاو داری :   بمنظور ایجاد نظم و هماهنگی بین واحدهای و جلوگیری از تراكم كه باعث انتشار عوامل بیماریها میشود از طرف وزارت كشاورزی در تهران و شهرستانهای بزرگ با تهیه فرمهای مخصوص  درخواست صدور پروانه نمایند .

در این ضوابط ساختن اصطبل ،بهاربند ،شیردوشی و خانه های كارگری با رعایت اصول فنی تهیه شده است . اینك نكاتی كه دامپروران در تاسیس واحد گاوداری باید رعایت كنند برای مزید اطلاع درج میگردد .

1-رعایت فاصله – حداقل فاصله تاسیسات دامداری جدید با مجتمع یا قریه روستائی 200 متر

2-حداقل فاصله تاسیسات دامداری جدید با شهركها و شهرها و فاصله دو دامپروری یك كیلومتر

3-حداقل فاصله تاسیسات دامداری جدید با اتوبان و جاده اصلی 150 متر .

4-حداقل فاصله تاسیسات دامداری جدید با كارخانجات صنعتی و غذائی 500متر

5-حداقل فاصله تاسیسات دامداری جدید با مرز انتهائی زمین های فرودگاه یك كیلومتر .

نكات بهداشتی :

1- حتی المقدور دامداری در سمتی نباشد كه باد فضولات گاوداری را به خانه های روستائی و شهركها انتقال دهد .

2- از تجمع انواع دامهای دیگر در گاوداری باید خودداری شود.

3- دامداریها باید مجهز به لوازم سم پاشی و ضد عفونی و وسائل ایمنی كامل و وسائل آتش نشانی باشند .

4- ساختن حوضچه ضدعفونی در جلو درب ورودی و مدخل اصطبلها ضروری است .

5- محل مناسب برای جمع آوری و انباشته كردن كود تهیه شود و حتی المقدور زودتر بخارج حمل شود .

6- نصب كوره لاشه سوز در امكانی كه حفر چاه برای فضولات امكان ندارد ضروری است .

7- انداختن لاشه و سایر فضولات در كنار جاده ها اكیداً ممنوع است .

8- فاضل آب دامداریها بهتر است ضد عفونی شده و بزمین زراعتی از زیر زمین منتقل شود .

9-از ایاب و ذهاب اشخاص متفرقه جلوگیری شود .

10- كارگران دامداری باید گواهی بهداشتی داشته باشند .

11- محل تلف شدن باید فوراً ضد عفونی و لاشه در چاه یا كروه لاشه سوز انداخته شود .

12-ساختن محل كوچك جداگانه ای بنام بیمارستان در گاوداریهای بزرگ ضروری است .

بهداشت جایگاه دام :

   گاوداری از مشاغلی است كه رو به صنعتی شدن نهاده است در واقع در مسیر روی به یك صنعت مدرنی تبدیل شده است كه به تأمین پروتئین و انرژی مورد نیاز بشرنقش عمده ای در خانوار ایفا می نماید. شیر به عنوان مایع گرانبها و ارزشمند از بدو تولد بشر ذائقه او را شیرین نموده است و با تأمین پروتئین ویتامینه D نقش مهمی در سلامت و رشد و توسعه ابناء بشر داشته است .

    گوشت قرمز به عنوان یك ماده پروتئینی ارزشمند بخش زیادی از نیاز پروتئین بشر را كه از سوی غلات تأمین نمی شود را برای او به ارمغان آورده است . پیش نیاز مواد سازنده و موثر خونرسانی و انتقال اكسیژن در بافتها در منابع لبنی و سر بسته به دام و ضروریات می شود .  ضد عفونی در درب ورودی یكی از عوامل مهم در جلوگیری از ورود عوامل بیماریزا و عفونت زا در داخل گاوداری می باشد . میكروبها ممكن است از طریق كفشها ،لاستیكها ،وسایل نقلیه به داخل گاوداری منتقل شود .

    جلوگیری از ورود عوامل بیماریزا یكی از اولویت های بهداشتی در هر روز گاوداری می باشد. در گاوداری مورد بحث هر 2 هفته یكبار بر ماده ضد عفونی كننده بعد از تخلیه مایع قبلی در صورت گل و لای شدن آن به مقدار توصیه شده ریخته می شود و تمام افرادی كه وارد گاوداری می شوند باید با استفاده از ضد عفونی كننده های درب ورودی ضدعفونی می شوند .

پرورش گاوهای خشك :

    گاوهای خشك با توجه به سنگین بودن از گاوهای دیگر جدا شده و جداگانه نگهداری می شوند. گاوهای خشك در 2 ماه مانده به زایمان تغذیه خاصی داشتند ولی در گاوداری مورد اشاره تغذیه ویژه ای صورت نمی پذیرفت . صرفاً مصرف كنسانتره كاهش یافته و در دو هفته مانده به زایمان نیز از تغذیه ویژه استفاده نمی شد.

پرورش تلقیح مصنوعی :

    تلقیح مصنوعی و دور به منظور افزایش توان ژنتیكی نتاج حاصل از گله توسط برادر كرامندلی صورت پذیرفته و از اسپرمهای متنوعی از خانواده های مختلف در تلقیح استفاده می شد .

انواع مواد خوراكی مورد استفاده در گله داری :

انواع علوفه :

كاه گندم ، سیلوی ترتیكاله ، یونجه ،باقیمانده كارخانجات رب سازی

واكسیناسیون :

    در گاوداری آقای قره چماقلو مبارزه و پیشگیری از بیماریها توسط اكیپ دامپزشكی به صورت مرتب انجام می شود گوساله در سن 3 ماهگی بر علیه بیماری بروسلوز واكسینه می شوند در اوایل بهار بر علیه تریلیوز انجام می گردد . واكسیناسیون بر علیه شاربن ،بروسلوز و تیلریوز، و تب برفكی انجام می گردد .

مقید كردن دام :

   در بسیاری مواقع برای انجام امور مختلف درمانگاهی نظیر :معاینه ،تزریقات ،نمونه بردای ، وصل سرم های تزریقی و … لازم است حیوان را به روشی صحیح مهار كرد . انتخاب روش صحیح مقید كردن نه تنها عامل را از آسیب احتمالی مصون می دارد ،بلكه دام را نیز در شرایط مناسب نگه خواهد داشت  .به طور كلی دو روش اساسی برای مقید كردن دام ها وجود دارد كه عبارتند از :

                  1- روشهای مكانیكی

           2- روش های شیمیایی

روش مكانیكی :

    در این روش به كمك وسایل وابزارهایی خاص همچون :دماغ گیر ،تراوا ( مكانی برای ورود دام و محدود كردن آن به كمك میله ها و یا لوله های فلزی )، حلقه بینی ،طناب و … صورت می پذیرد . با استفاده از این روش ،قدرت تهاجم و یا ضربه زدن احتمالی حیوان كاملاً كاهش یافته و كنترل می شود

روشهای شیمیایی :

    استفاده از روشهای مكانیكی برای بسیاری از گاوهای شرور و عصبی چندان مؤثرنبوده و امكان ضربه و آسیب احتمالی به فرد عامل و حیوان وجود دارد . لذا با كمك داروهای آرام بخش مانند رامپون و یا آسه پرومازین می توان این نوع حیوانات را كاملا كنترل كرد.

مواد مورد استفاده برای بستر ،عبارتند اند از :

    كاه گندم ،كاه جو ،ساقه ی ذرت ،تراشه چوب و خاك اره . مقدار روزانه مصرف بستر بستگی زیادی به فصل ،نوع دام و جایگاه آن دارد . بهای این مواد ، متفاوت بوده و به وضعیت آن ها در بازار بستگی دارد . مقدار بستر در جایگاه با توجه به نوع دام ،فصول مختلف سال و نیز نوع ساختمان جایگاه متفاوت است . مثلاً مصرف بستر در جایگاه بسته ،كمتر از جایگاه باز است

جلوگیری شود.

دیواره ها باید از كاشی یا سنگ سفید ساخته شوند تا بخوبی شسته و ضد عفونی گردند .

كف سالن و محل یا ردیف ایستادن گاو بایستی با سیمان یا بتون صاف ساخته شود.

كف سالن و محل ایستادن گاوها بایستی شیبی حداقل 5/2 درصدی داشته و به كانالی مشترك وصل شود و (با شیبی تندتر ) تا چاه فاضلاب ادامه یابد .

درهای ورود و خروج گاو بایستی به تعداد كافی و با عرض مناسب ساخته شوند . درهای كشویی از سایر انواع بهتر هستند .

 گودال وسط كه محل استقرار كارگران ،ابزارها وسایل شیردوشی است ،باید 2 متر عوض داشته باشد تا امكان حركت كارگران و سایر عوامل گاوداری و نیز جابجایی وسایل مورد نیاز و غیره به راحتی فراهم باشد.

هر سالن شیردوشی حداقل باید 2در ورود و خروج برای كارگران و سایر افراد داشته باشد .

علاوه بر درهای یاد شده ،بایستی یك در ورودی به داخل سالن یا اتاق مخازن شیر و یا سردخانه كه همواره در كنار سالن شیردوشی بنا می شوند ،در نظر گرفته شود.

دیواره های گودال وسط سالن شیردوشی (چال )بایستی از كاشی سفید پوشیده شوند .

 تمام نرده های ردیف ایستادن گاوها و معابری كه به هر حال ممكن است گاوها با آن ها در تماس یابند ،بایستی صاف و منحنی بوده و فاقد هر نوع زبری ،تیزی و برندگی باشند .

استحكام نرده ها و درهای ورودی و آخورهای فلزی و اندازه ها و ابعاد آن ها و همه چیزهایی كه بایستی در داخل سالن شیردوشی پیش بینی و احداث كرد ، از جمله موارد مهندسی تأسیسات دامپروری است كه بایستی توسط متخصصان مربوطه و با دقت اجرا شوند .

وجود یك خط لوله آب گرم در چال شیردوشی ،یكی از ضروریات است . دمای آبی كه پستان گاو را با آن می شویند ،باید حدود 35درجه سانتی گراد باشد .

 مكنده های ماشین را پس از شیردوشی باید با آب گرم شسته و در محلول ضد عفونی قرار داد . سپس باید آن ها را وارونه آویزان كرد تا برای دوشش بعدی آماده باشند .

سیلو كردن علوفه :

    سیلو كردن علوفه روش متداولی است كه علوفه را در شرایط مناسبی حفظ كرده و بخصوص در زمستان مصرف عمده غذای روزانه گاوداری را تامین میكند .

مزایای سیلو بسیار متعدد و باختصار ذیلا ذكر میگردد .

    ارزش غذائی علوفه را بالا برده و كاروتن آنرا حفظ میكند .

برای تمام سال كیفیت علوفه سبز و شیره دار را حفظ نموده و قسمتهای سخت ساقه آنها را هم نرمتر میكند .

در مواقعیكه هوا بارانی بوده و امكان خشك كردن علوفه نباشد سیلو كردن بهترین روش میباشد .

علوفه سیلو شده كمتر از علوفه خشك ریخت و ریز دارد .

اگر علوفه هرز بسیلو اضافه شده باشد بذرهای آنها غالباً از بین رفتن و علوفه هرز هم خوشمزه و بی ضرر میشود .

باعمل سیلو فضای كمتری برای انبار كردن و ذخیره كردن علوفه لازم بوده و از نظر اقتصادی هم ساختن آن ارزانتر از انبار تمام میشود .

علوفه سیلو شده بسیار خوشخوراك بوده و گاو علوفه خشك و سیلو را بهتر از علوفه خشك تنها خورد ه و شیر بیشتری میدهد بعلاوه كمك بزرگی ،به كم كردن مصرف مواد كنسانتره گران قیمت مینماید .

علوفه سیلو شده كمی حالت مسهلی كه تا حدی كمك به افزایش شیر میكند.

علوفه سیلو شده دارای اسیدهائی است كه اسیدهای معده را تقویت كرده و باكتریهای موجود در آن مواد سخت مانند سلولز و پنتوزان را سریعتر هضم میكند .

موقعیكه علوفه مختلف خیلی مرغوب نباشد علوفه سیلو شده جبران نقیصه آنرا مینماید .

علوفه سیلو برای گاو گوشتی و گوسفند هم مزایائی مساوی یا بالاتر از آن گاو شیری و حتی اسب دارد.

باید از نفوذ هوا بداخل سیلو در گوشه ای كه برای مصرف باز شده جلوگیری كرده و از یخ زدن آنهم در زمستان پیشگیری شود .

قیمت سیلو از نظر مقایسه با سایر علوفه و مواد غذائی كاملاًبصرفه دامپرور میباشد .

باداشتن سیلو در گاوداری تعداد بیشتری گاو را در فضای كمتری میتوان پرورش داد .

مقدار مصرف – مقدار مصرف روزانه علوفه سیلو شده برای گاو شیری 12-20 كیلو در روز برای گاو خشك 8-16و تلیسه 5-10 ،گاو گوشتی 12-20 ،گوساله تا 2سالگی 8-12 ،گوساله شش ماهه 3-5 كیلو كافی میباشد .

پرورش گوساله :

      چنانچه در فصل زایمان ذكر میشود محل اولیه نشو و نمای گوساله باید كاملاً پاك و پاكیزه و عاری از عوامل مرضی باشد چه گوساله نوزاد در مقابل بیماریها بخصوص عوامل اسهال و ذات الریه فوق العاده حساس بوده و تلفات در هفته های اول در اثر كمی توجه فوق العاده ممكن است زیاد باشد . زیرا گوساله در اثر فشار حاصله در تنگنای عنق رحم در موقع زایمان كم طاقت شده و استراحت دربستر گرم و هوای معتدل برای حفاظت نوزاد ضرورت كامل دارد .

بند ناف كه در رحم مرتب با خون مادر تماس داشته وقتی روی محیط كثیف اصطبل قرار گیرد جای بسیارمساعدی برای عوامل مرضی اسهال و بخصوص ورم مفصلی میگردد .

باید محتویات بند ناف را ابتدا با دو انگشت خارج  كرده سپس با تنتورید تازه تهیه شده دقیقاً ضد عفونی كرد .

خشك كردن گوساله با حوله و یا بوسیله گاو مادر ضرورت دارد و گوساله باید تا یك هفته در زایشگاه در بكس اختصاصی نگاهداری شده بعداً به اصطبل گوساله ها هدایت شود .

ابعاد بكس باید در حدود 80/1 × 50/1 و با ارتفاع 20/1 باشد و كف آن متحرك و زود بزود تخلیه و شست و شو و ضدعفونی شود .

بمحض ابتلاء گوساله به هر نوع بیماری باید از اصطبل خارج و در محل جداگانه ای با دقت بیشتر حفظ شده و بدكتر دامپزشك مراتب گزارش شود

در اصطبل دسته جمعی گوساله ها كف گوساله دان اگر ثابت باشد باید سیمانی بوده و از بستر تمیزی پوشیده شود .

تهویه مرتب و جلوگیری از تغییر ناگهانی حرارت و سرما از ضروریات حفاظتی بشمار میرود بطوریكه هوا هرگز مستقیم بگوساله از خارج نرسد .

گوساله ها در مواقعی كه هوا و یخ بندان نباشد روزی 2-3 ساعت باید در بهاربند گوساله دان از اشعه آفتاب استفاده كنند .

گوساله سالم بااشتها بوده پوست بدن براق ،ظریف ،و دام با نشاط در فضای آزاد جست و خیز میكند بعلاوه مدفوع باید آبكی نبوده و زیاد سخت هم نباشدحركات تنفسی مرتب و حرارت بدن در حدود 5/38 باشد . سرفه و اسهال زنگ خطری است كه باید كارگر فوراً گوساله را جدا كرده و از دستور دكتر دامپزشك تبعیت كند .

گاوهای شیری بخصوص در فصل زمستان از نظر رشد سم و كج و معوج شدن آن ناراحت شده و علاوه براینكه در راه رفتن ناراحتی احساس میكنند تولید شیر روزانه آنها نیز بطور قابل توجهی پائین میاید . بعلاوه اگر دراز شدن سم بصورت غیرطبیعی درآید كم كم كف سم جلو افتاده و دام روی قسمت مفاصل و استخوانهای قسمت بندهای استخوانی راه میرود و دراینصورت بافت های پوششی و مفاصل و استخوانهای سم آب دیده و عوارض حاصله ممكن است منجر بافتادن سم شده و یا دكتر دامپزشك برای رفع عفونت و اصلاح سم مجبور بقطع قسمتی از آن گردد .

علیهذا توصیه میشود در گاوداریها مخصوصاً گاوداریهای بزرگ یكنفر كارگر ورزیده برای مراقبت سم ها اختصاص داده شده و با سم تراش و پنس های مربوط قبل از اینكه دراز شدن سم بمراحل خطرناك برسد سم ها را تراش داده و اگر در كف سم میخ یا ریگ و یا عفونت وجود دارد با نظر دكتر دامپزشك بمداوای آن مشغول شود. ضمناً از وجود نعل بندهای حرفه ای هم در مواقع لازم میتوان استفاده كرد .

به طور كلی خسارات اقتصادی ناشی از بیماری های سم درگاو داری ها را می توان به 4گروه زیر تقسیم كرد :

1-كاهش میزان تولید شیر

2-از دست رفتن گوشت بدن و كاهش وزن

3-تبدیل پیش از موقع دام سالم و پر محصول به دام وازده و كم محصول

4-افزایش مقدار هزینه های درمانی

صرف نظر از خسارات اقتصادی یاد شده كه معمولاً در دام ماده بیشتر دیده می شود ،خسارات ناشی از عقیمی موقت نیز وجود دارد .

بستر اصطبل :

   بستر گاو در اصطبل های باز بخصوص در فصل زمستان باید با پوشش تازه وخشك و نرمی از كاه و كمی آهك پوشیده شود بطوریكه در موقع استراحت سینه و شكم و پستان گاو از سرما مصون بماند .

زیرا درجه حرارت بستر در زمستان سرد در حدود 36-37 درجه باقی میماند .

بستر باید دارای قدرت جذب مناسبی باشد و به آسانی جمع و گسترده شود ،همواره تمیز بوده و باعث تحریك ،خارش ، زخم و خراشیدگی در بدن حیوان نشود ، مواد آن به بدن نچسبیده و در دام ایجاد ناراحتی نكند و نرم باشد در محل بماند و به اطراف پراكنده نشود ، فاقد اجسام تیز و برنده باشد ، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه دامپرور بوده و به صورت مخلوط با فضولات دامی ،كود مناسبی را برای زمین و گیاه فراهم سازد

قیمت فایل فقط 3,000 تومان

خرید

برچسب ها : پروژه کارافرینی گاوداری شیری 30 راسی , طرح توجیهی گاوداری شیری 30 راسی , کارآفرینی گاوداری شیری 30 راسی , دانلود پروژه گاوداری شیری 30 راسی , دانلود کارآفرینی گاوداری شیری 30 راسی , طرح توجیه فنی گاوداری شیری 30 راسی , توجیه اقتصادی گاوداری شیری 30 راسی , گاوداری شیری 30 راسی , گاوداری , شیری , راس

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر